Artikel: Bathroom automation in Europa

Stel je voor dat je in de badkamer loopt en de lichten gaan aan zonder dat je iets hoeft te doen. Terwijl je naar het toilet loopt, gaat de klep automatisch omhoog. Je handen wassen is gemakkelijk met een automatische sensor onder de kraan; hij gaat aan en gaat uit zonder dat je iets hoeft aan te raken. Dit soort revolutionaire tech-oplossingen gaan we steeds meer zien in de badkamer. Welke oplossingen er nog meer zijn en hoe Nederland zich verhoudt tot de rest van Europa is in dit artikel te lezen.

Comfort en efficiëntie
Bathroom automation verandert sinds enkele jaren het leven van veel particulieren doordat het oplossingen biedt die het leven comfortabeler maken en huizen efficiënter maken. Zo zijn er voor in de badkamer waterdichte televisies te koop. Ook zijn er slimme spiegels met sensoren die geautomatiseerde en aanpasbare verlichting hebben, spraak-gestuurde videofuncties en weersvoorspellingen.​ Een ander voorbeeld zijn slimme geautomatiseerde kranen en douches die door gezichtsherkenning aangaan als de consument klaar is met tanden poetsen.​ Of watertracering en lekdetectie dat helpt om niet teveel water of energie te verbruiken.

Voorloper domotica

De sanitairsector is niet de voorloper op het gebied van domotica in Nederland, de elektra- en verlichtingsindustrie zijn dit volgens Nederlandse installateurs wel (57%). Hiernaast wordt HVAC ook als voorloper gezien, 29% van de installateurs geeft aan dat dit een voorloper in smarthomes is. De sanitairbranche wordt door 5% van de installateurs als voorloper gezien en 8% van de installateurs geeft aan niet te weten welke van bovenstaande branches voorloopt in smarthome-artikelen.

Smarthomes buiten Nederland
Ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en België zien installateurs dat elektriciteit en verlichting voorloopt in smarthomes. In Frankrijk zijn de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsindustrie de voorloper op domotica.

Er blijkt een steeds grotere vraag naar smartproducten in de badkamer te zijn. Ongeveer 40% van de Nederlandse installateurs geeft aan een groei in de vraag te zien, in Polen is dit percentage zelfs 48%. In België ziet 30% van de installateurs een toename in de vraag van klanten naar domotica, in Duitsland is dit aantal 27%, in Frankrijk is dit 24% en in het Verenigd Koninkrijk 21%.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen