Artikel: De badkamer aanschaffen bij een bouwmarkt

De DHZ-markt staat in de lift, mede door de groei van Hornbach. Inspiratie, prijs en transparantie zijn factoren die hierin een belangrijke rol spelen. Dit artikel gaat in op het verkopen van badkamers bij bouwmarkten.

Wel of geen badkamer aanschaffen bij bouwmarkt
Consumenten verwachten in 2019 een badkamer aan te schaffen bij een bouwmarkt (42%). Een kleiner deel verwacht misschien een badkamer aan te schaffen bij een bouwmarkt (32%). Iets minder dan een derde van de consumenten (27%) verwacht geen badkamer aan te schaffen bij een bouwmarkt.

Badkameropstellingen in de bouwmarkt

Bij alle DHZ-retailers in Nederland zijn producten voor de badkamer te koop. Niet alle winkels hebben complete opstellingen om te bekijken in de winkel staan. Hornbach heeft wel complete badkameropstellingen in de winkel, maar Gamma, Praxis en Karwei niet. Als reden is het winkeloppervlak te noemen, dat bij Hornbach bijna drie keer zo groot is als bij Praxis of Gamma.  

Bouwmarkten bieden inspiratie
Er is een groei te zien in de verkoop van sanitaire producten bij bouwmarkten en het aandeel consumenten dat hierheen gaat voor inspiratie en informatie. Als verklaring is te zien dat Hornbach het marktaandeel in Nederland heeft vergroot. Hornbach geeft veel aandacht aan sanitair met complete badkamers in showrooms. Ook grote Praxis- en Gammafilialen hebben dit, maar Hornbach heeft personeel op de vloer dat veel verstand heeft van de sanitairmarkt.

Ook zien we dat bouwmarkten meer inspiratie bieden aan consumenten. Met name de Karwei heeft zijn propositie aangepast naar een decoratieve bouwmarkt. Wanneer consumenten in een winkel komen voor inspiratie is de kans logischerwijs groter dat zij hier ook de aankoop zullen doen. Hoewel het een tijd goed is gegaan met het consumentenvertrouwen en de koopkracht is het belang van de prijs van de badkamer, de toiletruimte en de losse producten niet afgenomen. Uiteraard is kwaliteit voor veel consumenten ook belangrijk, maar altijd voor een goede prijs. Dit is de reden dat meer en meer consumenten hun producten in de bouwmarkt kopen, de prijs ligt hier lager dan in de sanitairspeciaalzaken. Hiernaast speelt met name de transparantie in prijs een belangrijke rol. De consumenten willen eigenlijk direct weten wat de badkamer hen gaat kosten. ​

Gerelateerde artikelen