Artikel: De warmtepomp en sanitair warm water

Een warmtepomp is uiterst geschikt voor de voorziening van sanitair warm water, omdat het afnamepatroon van de warmte gelijkmatiger is dan voor ruimteverwarming. Meestal wordt er namelijk elke dag rond dezelfde periode sanitair warm water gebruikt. Een belangrijke uitdaging is echter wel dat de warmwatervoorziening vaak een gedragsverandering van gebruikers vereist.   

Om de woning via een warmtepomp van sanitair warm water te voorzien, is er een warmtepompboiler nodig. Een warmtepompboiler wordt in de woning geplaatst en haalt warmte uit de omgevingslucht. Zo’n boiler heeft een tank van gemiddeld 200 tot 260 liter, wat geschikt lijkt te zijn voor een gezin van vier tot vijf personen. Meestal wordt eveneens een elektrische weerstand in de boiler ingebouwd, die in geval van nood in werking treedt. Dat komt bijvoorbeeld voor wanneer vier personen kort na elkaar een bad nemen.

Een warmtepomp kan de volledige productie van warm water op zich nemen. In het buffervat van de warmtepomp boiler wordt daarom een groot volume water op lage temperatuur voorzien (ongeveer 45°C). Het water wordt verwarmd aan de hand van thermische energie uit de buitenlucht, dankzij een warmtewisselaar die aangesloten is op de warmtepomp. Wanneer je een bad of een douche neemt, wordt het water uit het buffervat gemengd met koud water, zodat het water in het bad of de douche de ideale temperatuur krijgt. Het water in het buffervat wordt op regelmatige wijze automatisch opgewarmd tot 70°C, zodat bacteriegroei uitgesloten wordt.

Gedragsverandering nodig
Een nadeel van een warmtepomp kan zijn dat er niet genoeg warm water geproduceerd kan worden om met het hele gezin achter elkaar te douchen. Zo kan bij de aanleg van de warmtepomp genoeg warm water worden geproduceerd voor een gezin van drie, maar wanneer er twee kinderen bij komen kan er een tekort ontstaan.

Om toch de warmtepomp te gebruiken, dient er een gedragsverandering plaats te vinden. Door bijvoorbeeld het installeren van waterbesparende douchekoppen wordt er minder water verbruikt per douchebeurt en kunnen er dus meer mensen onder de warme douche.

Barrières door wensen van de consument
De klant bepaalt. Een veelgehoord gezegde. Maar op basis van het kennisniveau van de consument zou het verstandig kunnen zijn om de consument niet de keuze te geven over het type of merk warmtepomp. Met betrekking tot het sanitair is dit gedeeltelijk anders. De gemaakte keuzes omtrent de inrichting van de badkamer en toiletruimte worden vaak goed overwogen. Echter hebben deze keuzes ook invloed op het gebruik van de warmtepomp. De consument kiest namelijk steeds vaker voor luxere producten voor in de badkamer. Voorbeelden hiervan zijn de grotere douchekoppen (regendouche), luxer materiaal voor baden en bedieningspanelen op basis van ‘touch’. Door de keuze voor onder andere grote(re) douchekoppen wordt er over het algemeen meer water gebruikt en moet er dus meer water worden opgewarmd. Dit zorgt voor een complexere installatie van de warmtepomp, omdat er meer water opgewarmd moet worden. 180 liter is dan bijvoorbeeld niet meer voldoende. Dit terwijl consumenten aangeven steeds meer met duurzaamheid bezig te zijn. De behoefte lijkt er dus wel te zijn, maar het gedrag verandert nog niet.

Duurzaamheid vanuit sanitairfabrikanten
Een oplossing hiervoor kan bijvoorbeeld de Upfall Shower zijn (van Xenz), waarbij het water dat gebruikt wordt, wordt hergebruikt waardoor er minder warm water per douchebeurt nodig is. Er lijken dus al oplossingen te zijn voor de ‘problemen’ die de wens naar extra comfort geven voor de adoptie van de warmtepomp.

Door verschillende experts uit de markt (fabrikanten, installateurs, speciaalzaken) wordt verwacht dat er in de komende jaren weinig écht nieuwe producten op de markt zullen komen, het zal bij het vertrouwde palet van toilet, bad, wastafel, douche blijven. Wel wordt alles luxer; van stoomdouche tot designradiator. Dit betekent dat meer oplossingen voor het duurzaamheidsvraagstuk waarschijnlijk niet vanuit de hoek van de sanitairfabrikanten zal komen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen