Artikel: Duurzaamheid – de verwachting van de installateurs

De verbranding van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas dragen sterk bij aan klimaatverandering. Duurzame energiebronnen als zonne-energie, windenergie en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Daarnaast raken deze energiebronnen nooit op. Installateurs geven hun visie op de toekomst als het om duurzame energiebronnen gaat.

Het duurt volgens installateurs nog 11,3 jaar voordat we een grote verandering naar alternatieve energiebronnen gaan zien. Van de installateurs ziet 78% de zon als toekomstige potentiële energiebron en 54% ziet de wind als potentiele energiebron. Bijna de helft (49%) ziet waterstof als een toekomstige energiebron, 46% ziet potentie in geothermische energie en 38% denkt dat water een toekomstige potentiële energiebron is.

Negen op de tien installateurs ziet zonne-thermische systemen als alternatieve energiebron met hoge potentie.  Verder zien installateurs de lucht-warmtepomp voor ruimteverwarming (87%), elektrische boilers met warmptepomp (83%), het gebruik van afvalwarmte (78%) en een water-water warmtepomp/grondwaterbron (73%) als alternatieve bron met hoog potentieel. Als reden geven installateurs voornamelijk de betaalbaarheid (27%). Daarnaast geven installateurs als reden dat deze bronnen een hoge energie-efficiëntie hebben (22%), goed zijn voor het milieu (20%), gemakkelijk te installeren zijn (10%) en de benodigdheden lange tijd worden gebruikt (6%).

Vier op de vijf installateurs denkt dat er een grotere rol voor E-installateurs in HVAC-activiteiten zal liggen. De te ondernemen acties om het werken met de elektrische componenten voor te bereiden zijn volgens installateurs als volgt: 55% van de installateurs noemt het trainen van W- en E-installateurs. Iets meer dan een kwart (27%) denkt meer samen te moeten werken met E-installateurs en 13% denkt E-installateurs te moeten inhuren. Een klein deel (6%) van de installateurs denkt geen voorbereidingen te hoeven trefften.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen