Artikel: Gasloos wonen en bouw: uitdagingen en kosten

We weten het inmiddels allemaal: Nederland moet van het gas af. In 2050 moet de hele woningvoorraad van 6 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Beginnend met honderdduizend voor 2022. Daarna moet het tempo snel omhoog naar jaarlijks 200.000 transformaties. Ook moeten 1 miljoen gebouwen van het gas af. En dat betekent hard werken, héél hard werken als we dit willen halen.

Nieuwbouw: gasaansluiting vervallen
De verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen is sinds 1 juli 2018 komen te vervallen. Dit komt voor de nieuwbouw neer op een verbod op de aansluiting op aardgas. Dat betekent dat géén nieuwbouwhuis dat na die datum een vergunning heeft gekregen, op het aardgas mag worden aangesloten. Het klinkt als een enorme opgave, en dat is het voor sommige projecten ook, maar het is bij nieuwbouw wel een stuk makkelijker een huis gasloos te bouwen dan in een bestaand huis. Er hoeft niet van alles aangepast te worden in het huis, maar al vanaf het begin van de bouw kan er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de plaatsing van een warmtepomp.

Bestaande bouw: vele uitdagingen
Ook al bestaat er geen gasverbod voor bestaande bouw, toch is de uitdaging hier vele malen groter dan bij nieuwbouw. De totale woningvoorraad van 6 miljoen woningen moet voor 2050 verduurzaamd zijn. Vergaande renovatie is hierbij nodig. Bestaande woningen worden namelijk niet zomaar even aangesloten op een nieuwe energiebron. Daarvoor moeten de huizen eerst goed geïsoleerd worden, moeten gasleidingen omgebouwd worden en noem maar op. Dat is vooral bij oude woningen, niet zomaar even gedaan.

Een ander probleem dat daarbij komt, is dat de bouw kampt met een tekort aan installateurs. Doekle Terpstra, van branchevereniging Techniek Nederland voorspelde onlangs nog dat er straks wel eens een wachtlijst kan ontstaan voor installateurs om woningen te verduurzamen. Er zijn namelijk te weinig mensen opgeleid hiervoor. De branchevereniging heeft samen met de warmtepompbranche, opleidingsbedrijven en andere brancheorganisaties wel een nieuw opleidingsprogramma opgetuigd. Of daarmee het capaciteitsprobleem helemaal wordt opgelost, is niet zeker.

Wat gaat het kosten?
Volgens berekeningen van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) kost het energieneutraal maken van de totale woningvoorraad € 235 miljard, terwijl de weg naar label C € 25 miljard zou kosten en naar label A zo’n € 80 miljard. Om van B naar BENG te gaan is er € 190 miljard nodig, daarvan zal € 50 miljard terugkomen in de vorm van besparingen op energierekeningen. De resterende € 140 miljard zal op een andere manier gedekt moeten worden.

Per gebouw, project, of woning, kunnen de kosten heel verschillend uitvallen. Deze zijn afhankelijk van de maatregelen die genomen moeten worden, en of het gaat om een bestaande woning of nieuwbouwhuis.

Voor een nieuwbouwwoning gaat het om zo’n € 15.000 extra per woning om deze gasloos te maken. Voor een kantoor of zorginstelling kan dat bedrag nog veel hoger uitpakken. Ook als een ontwerp al was gemaakt, en dat moet worden aangepast, dan kunnen de kosten een stuk hoger uitvallen. Denk dan aan zo’n € 25.000 per woning. Een bestaande woning gasloos maken, kan al gauw zo’n € 60.000 (of meer) kosten (bron: EIB).

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen