Artikel: Prefab-constructie wint langzaam marktaandeel

In verschillende Europese landen zien we een wijdverspreid gebruik van een vorm van geprefabriceerde bouwelementen door aannemers. In dit artikel staan we stil bij de toepassing van prefaricages in Europa.

Prefab in Europa

Ten minste 60% van de aannemers heeft al ervaring met het toepassen van geprefabriceerde bouwelementen, enige uitzondering hierop is Frankrijk met 46%. Het totale Europese aandeel van projecten waarbij prefabelementen worden toegepast, is iets meer dan 30%. De aannemers in Nederland zijn koplopers (62%), terwijl aannemers in Italië (18%) en Frankrijk (16%) achterblijven. Dit betekent niet noodzakelijk dat het complete project uit prefab-elementen bestond, maar ook dat een of twee elementen van het project geprefabriceerd zijn. Het daadwerkelijke aandeel van de prefab is dus zelfs lager dan 32%.

Groei prefab

Alle aannemers verwachten een geleidelijke groei van het gebruik van prefab binnen hun projecten. Volgens de aannemers zal de groei van prefab-opgenomen projecten tussen 1% en 2% per jaar bedragen. Dit betekent dat we op de korte termijn geen exponentiële groei kunnen verwachten.​

Prefab nog in de beginfase

Wanneer we kijken naar de soorten prefab die worden gebruikt en de segmenten waarin prefab wordt gebruikt, zien we dat prefab zich in de meeste landen nog in de beginfase bevindt. Tot dusver zijn ofwel woongebouwen en/of laagbouw het soort projecten waarbij prefab het meest wordt gebruikt. Binnen de ‘prefab-projecten’ zien we dat vooral de onbewerkte en de afgewerkte elementen worden gebruikt. 

Ontwikkeling prefab in Europa 
Prefab bouwen staat in de lift, maar de verschuiving van on-site naar off-site bouwen gaat geleidelijk. De mate waarin prefab bouwen al wordt toegepast, verschilt sterk van land tot land. Terwijl Nederland en Zweden zijn overgestapt van ‘de echte start’ naar ‘versnelling’, bevinden Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zich nog in de opstartfase. De bouwsector in Turkije is het meest traditioneel; hier wordt prefab alleen sporadisch gebruikt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen