Artikel: Prefab in Nederland in vergelijking met Europa.

Over het algemeen groeit het aandeel prefab. Binnen Europa is Nederland zelfs koploper als het gaat om het toepassen van prefab. In dit artikel bekijken we de verschillen met betrekking tot prefab in verschillende Europese landen.

De groei van prefab

In alle landen is het marktaandeel prefab grond aan het winnen. Tenminste 60% van de aannemers heeft al eens met prefab gewerkt. Alleen Frankrijk is hier met 46% een uitzondering op. In onderstaande figuur is goed te zien dat Nederland een aparte positie inneemt. Met 62% is Nederland koploper op het gebied van het toepassen van prefab. Overigens betekent dit niet dat gehele projecten uit prefab zijn opgebouwd. Met name het gebruik van prefab-onderdelen is groot. Italië en Frankrijk blijven overigens sterk achter. Aannemers verwachten een groei van 1 à 2% per jaar in het gebruik van prefab.

In de meeste landen begeeft prefab zich nog in een beginstadium. Bij woongebouwen en laagbouw het nu nog het meest met prefab gewerkt Onderstaande figuur laat zien dat eigenlijk de meeste landen een toename tot een sterke toename in de ontwikkeling van prefab. Het enige land dat een beduidend percentage afname (8%) verwacht is Italië.

Als we kijken naar prefab in sanitair dan wordt dat nog niet veel gebruikt. Als men er wel gebruik van maakt dan zijn dat vaak panelen (2D ) of volledig afgewerkte 3D-modules.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen