Artikel: Prefab Nederland VS. Europa

Een belangrijk thema is de rol van prefab in de bouw in het algemeen. Al in 60% van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van prefab-onderdelen. De vraag naar prefab is over het algemeen (nog) niet zo groot. In dit artikel kijken we naar de rol van prefab in verschillende Europese landen.      

Nederland en prefab

Prefab is de toekomst, het maakt bouwen sneller en goedkoper. Interessant is de rol van Nederland als het gaat om prefab bouwen. Nederland is namelijk koploper als het gaat om het gebruik van prefab. Zo blijkt uit onderstaande figuur dat in 40% van de projecten prefab onderdelen zijn toegepast. Echter, als we kijken naar de vraag naar prefab scoort België het hoogst. Bij ruim een derde (37) van de Belgische opdrachtgevers is vraag naar prefab – onderdelen en wordt hierin geïnvesteerd.

De verdeling tussen residentieel en non-residentieel is wisselend. Opvallend is dat Nederland en Groot-Brittannië meer prefab gebruiken bij woningen. In de landen Polen, Italië en Frankrijk wordt er beduidend meer prefab gebruikt in de non- residentiële bouw. 

Soorten prefab

De toekomst van prefab in Nederland zit hem vooral in de vrijstaande woningen waar wordt verwacht dat 51% prefab bij de bouw zal gaan gebruiken. Ook de laagbouw scoort met 83% hoog als het gaat om bouwen met prefab. De reden dat Nederland in vergelijking met Europa hoog scoort heeft te maken met het feit dat Nederlandse huizen zich uitermate goed lenen om met prefab te bouwen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen