Artikel: Verkoop complete badkamers bij fabrikanten

De eerste stappen richting het verkopen van complete badkamers door fabrikanten worden op dit moment gezet. Een complete herstructurering van de ‘verkooppiramide’ zal nodig zijn om producten direct aan de consumenten te leveren, aangezien fabrikanten één van hun belangrijkste klanten (de groothandel) buiten spel zet.

Kopen badkamer is een ingewikkeld proces
Consumenten besteden gemiddeld zo’n 11 uur aan het uitzoeken en kopen van de badkamer. Dit is enkel het bekijken van folders of websites en het bezoeken van winkels, niet het installeren van de badkamer. Een complete badkamer kopen is vaak een relatief ingewikkeld proces. In de loop der jaren is dit zelfs ingewikkelder geworden volgens consumenten. In 2016 vond namelijk 37% van de consumenten het proces van het vinden van de badkamer die aansloot bij de wensen zeer lastig. In het jaar 2019 was dit percentage zelfs 55%.

Producten van één of meer fabrikanten
In het jaar 2015 kocht 57% van de consumenten de badkamerproducten allemaal bij één winkel. In het jaar 2019 liep dit aantal op tot 60% van de consumenten. Van consumenten vindt 30% het (zeer) belangrijk dat alle producten voor de badkamer van één fabrikant zijn. Een groter deel van de consumenten vindt dit niet belangrijk (40%).

Mochten fabrikanten besluiten om alle producten voor de badkamer op de markt te brengen, dan zouden consumenten (in 2019) dit aanschaffen van het merk Grohe (70%), Villeroy & Boch (46%) en Plieger (37%). Merken waar een kleiner deel van de consumenten alle producten voor de badkamer van zouden aanschaffen als het op de markt komt zijn Geberit (35%), Bruynzeel (28%) en Hansgrohe (24%).

Door als merk een complete badkamer aan te bieden voorzie je consumenten van gemak, het scheelt consumenten veel tijd. Om als fabrikant een complete badkamer te kunnen verkopen zullen zij een grotere naamsbekendheid moeten krijgen. Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen een co-makership aan te gaan met andere fabrikanten of retailers. Als fabrikanten een complete badkamer gaan verkopen, zal de rol van de retailer afnemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen