Artikel: Casco sanitaire ruimtes

Indien er gekozen wordt voor een casco oplevering, dan betekent dit dat de sanitaire ruimtes worden opgeleverd zonder onder andere de sanitaire inrichting en kranen, vloer- en wandafwerking en zonder afwerkvloer en dorpels. In dit artikel lees je de ontwikkelingen rondom casco sanitaire ruimtes.

Casco badkamers in nieuwbouw
Casco sanitaire ruimtes, ook wel ruimtes met afgedopt leidingwerk genoemd, komen regelmatig voor. In 2018 had zo’n 37% van alle nieuwbouwhuizen een casco badkamer, in totaal hadden in datzelfde jaar 24.605 woningen een casco sanitaire ruimte. Van deze 24.605 woningen waren 6.000 vrijstaand of 2-onder-1-kap, 13.440 waren hoek-en tussenwoningen en 5.070 waren meergezinswoningen.

Waarom casco?
Aan woningeigenaren met een nieuwbouwwoning waarvan de sanitaire ruimte casco werd opgeleverd, is gevraagd waarom hiervoor is gekozen. Het antwoord van bijna de helft van deze woningeigenaren (48%) was: ‘Omdat ik de ruimte daardoor precies kon afbouwen zoals ik zelf wilde’. Ook installateurs zien keuzevrijheid als belangrijke factor; 43% noemt dat de klant zelf wil kiezen.

Stijging aandeel casco sanitaire ruimtes

Zal het aandeel casco sanitaire ruimtes de komende jaren dan gaan stijgen? Een deel (39%) van de installateurs denkt van wel. Het feit dat consumenten hierdoor meer vrijheid hebben en niet afhankelijk zijn van uitvoerende partijen wordt als reden voor de verwachte stijging genoemd. Ook de financiën spelen een rol. “De huizenprijzen zijn al vrij hoog, en hiermee lijkt het net wat minder”, aldus een van de installateurs.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen