Artikel: Consumenten over de warmtepomp

Aardgas gaat stap voor stap uit de woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Consumenten krijgen hier in de dagelijkse praktijk veel mee te maken. Zo zal het gas afgesloten moeten worden. Ook zal er gekozen moeten worden voor een duurzame warmtebron zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Wat is het huidige kennisniveau onder consumenten over alternatieve energiebronnen en warmtepompen?

Als alternatieve energiebron in plaats voor gas om de woning te verwarmen verwacht 28% van de consumenten een warmtepomp te (moeten) gaan gebruiken. Opvallend is dat 17% van de consumenten niet weet of geen mening heeft over welke alternatieve energiebron zij in plaats van gas (moeten) gaan gebruiken. Om de woning te verwarmen verwacht 19% van de consumenten in plaats van gas zonnecollectoren te (moeten) gaan gebruiken. Elektrische panelen verwacht 11%, 9% stadswarmte en 5% watergas. Tot slot verwacht 4% airconditioners, 3% open haard met een watercircuit en 2% houtnuggets, conventionele luchthaarden en stookolieketels.

Veel consumenten kiezen voor de warmtepomp. Dat een waterpomp bestaat weet 42% van de consumenten. Er zijn meerdere soorten warmtepompen, 19% van de consumenten is hiervan op de hoogte. Een op de 100 consumenten geeft aan een expert op het gebied van warmtepompen te zijn. Hoe een warmtepomp precies werkt en wat de precieze consequenties zijn weet 7%, 20% weet ongeveer hoe een warmtepomp werkt en wat de consequenties zijn en 11% weet niet wat een warmtepomp is of heeft geen mening.

Wanneer een professional vertelt dat een boiler, die verwarmd kan worden door een warmtepomp, een inhoud heeft van 300 liter, weet 25% van de consumenten wat dit betekent voor het watergebruik in het huishouden. Iets meer dan een derde van de consumenten weet misschien wat dit betekent voor het watergebruik in het huishouden (34%). Iets minder dan de helft van de consumenten weet dit niet (41%).  

Wanneer consumenten aan warmtepompen denken, komt het merk Nefit het vaakst bij hen op (32%). Verder denken veel consumenten aan Vaillant (27%) en Remeha (19%). Iets minder dan de helft van de consumenten (44%) weet geen merk te noemen of heeft geen mening wanneer zij aan een warmtepomp denken. Aan het merk Inventum denkt 9% van de consumenten, 8% aan LG, 8% aan Samsung en Itho Daalderop, 6% aan Daikin en Panasonic, 5% aan Mitsubishi, 4% aan Techneco, 3% aan Stiebel Eltron en 2% aan NIBE en Alklima Klimaatconcepten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen