Over de stichting

De Stichting Verwarming & Sanitair is een samenwerkingsverband tussen fabrikanten, groothandel en installateurs in de verwarming en sanitairbranche en is opgericht ter promotie van deze branche. De collectieve promotie van sanitair werd geïnitieerd op de beurs in Utrecht in 1988. Officieel werd de Stichting V&S in 1990 in het Kurhaus te Scheveningen opgericht en is daarmee ruim 25 jaar actief geweest. De laatste jaren is de Stichting ‘slapend’ geweest. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe periode. Stichting Verwarming & Sanitair wil graag nog een laatste gebaar maken voordat het doek definitief valt.

Zoals gezegd was de Stichting er ter promotie van de afzet van hoogwaardig sanitair. Wat men zag is dat als mensen geld ‘over’ hadden dat dit werd uitgegeven aan een caravan, vakantie of keuken, maar dat er weinig aandacht was voor de badkamer. Hier nam men blijkbaar snel genoegen mee. Men vond dat dit anders kon en besloten om met de combinatie van verschillende partijen in de branche de koppen bij elkaar te steken. De Stichting Verwarming & Sanitair was hier het resultaat van. Tezamen besloot men te adverteren in de bekende woonbladen, werden er activiteiten georganiseerd, reclame gemaakt et cetera.

Eén van die promotionele activiteiten was de Badkamer Design Award. Tussen 1996 – 2010 werd deze award show om de twee jaar georganiseerd. Ontwerpers en installateurs streden voor de titel van winnaar BDA in de categorieën badkamers t/m 4 m2, badkamers 4-9 m2 en badkamers groter dan 9 m2. Later werden dat de categorieën Hotel, Home en Jonge Ontwerpers.

De Badkamer Design Award
Foto door Horizon Creative

De inzendingen werden beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit architecten/ vormgevers en deskundigen uit de sanitairbranche.

De Badkamer Design Award werd overigens een eigen stichting, maar was nauw verbonden met de Stichting V&S. Het had als doel ‘het bevorderen van een hoog niveau van ontwerpen en realiseren van installaties en producten voor sanitair en het vergroten van de belangstelling ervoor in de meest brede zin van het woord.’ ( Uit: Folder, Aanmelding, BDA ’06 )

In Hotel Stroom te Rotterdam kunnen de gasten nog steeds genieten van het winnende ontwerp in de categorie Hotel, ontwerp door Gerben van der Molen van Starsdesign.
Foto door Horizon Creative

De prijswinnende badkamers werden geëxposeerd in vorm van een nagebouwd model, middels een foto-overzicht of audiovisuele presentatie tijdens de vakbeurs VSK en op de beurs Baden in Holland, beide in de Jaarbeurs Utrecht. Een voorwaarde was dat de badkamer ook daadwerkelijk was uitgevoerd en het dus niet alleen bij een ontwerp was gebleven. Leuk om te weten is dat veel van de ontwerpen ook nog steeds bestaan! De inzendingen werden beoordeeld op basis van functionaliteit, originaliteit, ergonomie, comfort en materiaalkeuze. Dit leverde in de loop van de jaren veel interessante badkamers op.

Op de VSK beurs werden de genomineerde ontwerpen gepresenteerd aan het publiek. Hier werd er gestemd en vond de uitreiking van de Badkamer Design Award plaats. In 2010 werd de laatste award uitgereikt. Foto door Horizon Creative
Het winnende ontwerp in 2010 in de categorie Hotel door ontwerpster Marjolein Garritsen. De hotelkamer is gesitueerd in een vliegtuig in Teuge. Foto door Horizon Creative

Ter promotie van de branche werd er actief geadverteerd in de woonbladen. Een succesvolle campagne was de in 2007 geplaatste advertentie die gekoppeld was aan een actie. Met het insturen van de voucher uit het woonblad ontving de klant een cd-rom waarmee mensen zelf hun eigen badkamer konden ontwerpen. Men kon de basis zelf maken, maar voor een gedetailleerde uitvoering werd uiteraard verwezen naar een sanitairspecialist.

Deze ontwikkelingen brachten het interieurontwerp naar een meer democratische setting. Iedereen kon nu interieurontwerper zijn. We kunnen misschien wel stellen dat de badkamers die we nu nog zien te danken zijn aan de inzet van de Stichting V&S. Zij hebben ervoor gezorgd dat Nederland zich bewust werd van wat er mogelijk was op het gebied van sanitair. Waar de Nederlander eerst het geld uitgaf aan een keuken of een auto ging men nu meer besteden aan de inrichting van een mooie, nieuwe badkamer.

In dit licht is ook de bijdrage te noemen van de Stichting Verwarming & Sanitair in de vorm van ‘De Ontwerpfabriek’. Vanaf 2005 was De Ontwerpfabriek met een grote stand te zien op de Woonbeurs in de RAi te Amsterdam. Ook op de Baden in Holland beurs was De Ontwerpfabriek te bezoeken. Bezoekers konden door ontwerpers een ontwerp op schaal laten maken van hun toekomstige badkamer. Met grote blokken konden bezoekers hun badkamer nabouwen als een soort ‘reallife’ maquette. Dat leverde vaak een hoop plezier op!

Ontwerpers en bezoekers bouwen een 1:1 maquette met blokken.
Foto door Horizon Creative
Ontwerpers maakte voor bezoekers een badkamer op ontwerp op schaal, 2005, RAi , Amsterdam, De Ontwerpfabriek. Foto door Horizon Creative

Omstreeks 2010 staakte de Stichting Verwarming & Sanitair door omstandigheden hun activiteiten. Echter, een aantal jaar later, willen zij het hier niet bij laten. Onlangs lieten zij door een gerenommeerd marketing- en consultancybureau een grootschalig onderzoek uitvoeren. De Stichting V&S zal haar stokje doorgeven in de vorm van een kennisplatform dat onderdeel is van deze website. Op deze manier kan de data die voortkomt uit het onderzoek concreet worden gemaakt. Regelmatig zal er dan ook een update plaatsvinden op de rapportages die zijn gemaakt. Op deze manier kan de Stichting, die als doel had de verwarming- en sanitairbranche te ondersteunen, toch nog hun steentje bijdrage, maar dan in modernere vorm waarbij de afnemer zelf kan bepalen welke informatie wel of niet te gebruiken. Voor ieder wat wils.