Artikel: Prefab wordt onvermijdelijk

Prefabricage of prefab bouwen is een proces in de bouw waarbij materialen vooraf in een fabriek of werkplaats tot elementen worden gemaakt. Daarna worden deze naar de bouwplaats getransporteerd om daar verwerkt te worden. Gebruik van prefab-elementen versnelt de bouwtijd in de uitvoeringsfase.

Slimmer en efficiënter bouwproces
Prefab wordt onvermijdelijk door de behoefte aan een sneller, slimmer en efficiënter bouwproces. Een sneller proces kan niet worden bereikt door meer mensen in dienst te nemen, omdat er in de meeste landen een tekort aan arbeidskrachten is. Ontwikkelaars geven aan dat 35% van hun totaal opgeleverde woningen middels een bouwconcept of prefabricage gebouwd is. Hoofdaannemers B&U geven aan dat dit 39% van de totaal opgeleverde woningen is. Ontwikkelaars en hoofdaannemers B&U verwachten dat het percentage bouwconcept/prefab toeneemt tot in ieder geval het jaar 2023.

Prefab in de sanitairsector
Ook met betrekking tot de sanitaire ruimtes zal prefab een steeds grotere rol gaan spelen.​ Bij 11% van de projecten gebruiken installateurs prefab-onderdelen in sanitaire ruimtes. Ruim de helft (54%) van de installateurs denkt dat het aantal projecten met prefab in de sanitaire ruimtes met meer dan 10% zal toenemen in de komende vijf jaar. Het overgrote deel van de installateurs (62%) geeft aan dat zij meerdere losse prefab-onderdelen bestellen, die zij op de bouwplaats in elkaar zetten. Het overige deel (38%) bestelt een compleet prefab-pakket bij de fabrikant.

Installateurs hebben niet veel interesse in additionele services door fabrikanten met betrekking tot prefab-onderdelen; 76% geeft aan hier niet in geïnteresseerd te zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen